MediaTeam, deel 2 | Het Nederlands elftal van Friesland

Woensdag keek ik nog even terug op het MediaTeam en hoe een stelletje journalisten een voetbaltoernooi kan winnen. Maar dat MediaTeam, da’s net het Nederlands elftal. Maar dan van Friese sportjournalisten. Ik geef toe, het is wat vergezocht. Maar toch wil ik u onderstaande tekst – uit het programmaboekje van het toernooi van vorig jaar –  niet onthouden:

Het Hemelvaartstoernooi van vorig jaar. Ineens was daar het Mediateam. De spelers van ’t Fean’58 krabten zich eens achter de oren, die van Holwerd dachten dat het een grapje was en de verzameling oud-Boysspelers in het ‘oldies’-team herkende ons wellicht nog van interviews en reacties na wedstrijden in hun glorietijd. Dit jaar zijn we er weer bij. Maar wat moet je als buitenstaander nou denken van dit Mediateam?

Welnu, heel simpel. Met een beetje fantasie zou je de volgende vergelijking met het profvoetbal kunnen maken. Als de Friese sportwereld de Champions League is, dan zijn de drie grote Friese media (Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân) drie deelnemende clubs. De verslaggevers zijn dan de spelers, elk bij een andere van die drie clubs.

In de Champions League (de sportwereld) komen deze clubs (de drie media) elkaar tegen in onderlinge wedstrijden (diverse sporten of evenementen). De spelers (journalisten) schudden handen, kletsen vooraf wat bij en strijden dan om de winst (nieuws, het beste verslag). Maar alles op sportieve wijze (veel lol en collegialiteit – ,,Van wie kwam die pass?”).

En zo kom je vanzelf uit bij het Mediateam. Want zoals die spelers elkaar met hun clubs bestrijden en vervolgens samenkomen bij het Nederlands elftal voor een WK, zo doen de sportverslaggevers van de Friese media dat met het Mediateam. Dat is óns Nederlands elftal. Onze kans op die ultieme glorie. Inderdaad, het Hemelvaartstoernooi in één adem genoemd met het WK voetbal. Maar dan nog gezelliger. Uiteraard!

Eén groot verschil: Oranje heeft altijd kans op de eindzege, het Mediateam niet. Wij maken ons geen illusies, stellen ons bescheiden op. En daar kan geen training van de altijd sympathieke Henk de Jong wat aan veranderen (,,Machtich jongens, machtich. Mei syn allen, he. Mei syn allen. Prachtich clupke. Moai groepke”- u kent zijn citaten nog wel van zijn Harkemase Boys-periode).

De beste stuurlui staan altijd aan wal, luidt een oud-Hollands gezegde. Maar niet bij dit toernooi. Dan staan we namelijk in het veld. ‘We’ inderdaad. Want tussen de sportverslaggevers van het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân is allesbehalve haat en nijd. Laat dat duidelijk zijn. Bij ons geen geduw of geruzie over wie de vrije trap neemt.

De lijfspreuk van ons allen als we elkaar tegenkomen bij wedstrijden of evenementen is vaak:  ‘Wat binne we wer mooi fut, net?’ Reken maar dat u die opmerking vandaag óók vaak zult horen. Want gezellig en leuk wordt het voor ons sowieso. En succesvol?

Mwoah. Wie weet, misschien in de derde helft.

Namens het Mediateam van Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân,

Gerard Bos
(inderdaad, een van de vele wannabe-profvoetballers die uiteindelijk sportjournalist werd en zo in het Mediateam belandde)

Over Gerard Bos

Sportjournalist Friesch Dagblad www.desportjournalist.nl Twitter: @GerardBos

Geplaatst op 24 mei 2012, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: