Woensdagrubriek | Boek van de Dag #1 – 100 jaar dammen

Het is woensdag, 28 maart 2012. Hier is uw daghapje van vandaag.
Op het menu: Boek van de Dag.

Elke woensdag zult u hier een recensie vinden zoals wij die wekelijks op de sportredactie schrijven over een sportboek. Dit keer was het een boek over, jawel, dammen. Collega Bert K. gaf er zijn oordeel over.

Uit: Friesch Dagblad

Een eeuw dammen gaat over meer dan 100 velden

De Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) stond vorig jaar stil bij het honderd jarig bestaan. Dat werd gevierd door tal van activiteiten gedurende het jubileumjaar. Als slotakkoord kregen alle dammers in Nederland een cadeau aangeboden in de vorm van een jubileumboek: 100 jaar op 100 velden. Een eeuw dammen in Nederland. Een aantrekkelijk lees- en kijkboek over de honderdjarige geschiedenis van de damsport in ons land.

Bert Kalteren

Het is geen jubileumboek geworden, zoals dat doorgaans vaak wordt gepubliceerd over de algemene geschiedenis van de sport met feitelijkheden en ranglijsten. Het is ook geen damboek in de traditionele zin van het woord. Er staan wel diagrammen en damtechnische verhalen in, maar die dienen vooral ter illustratie van de tekst. Het is een boek dat zich concentreert op een eeuw Nederlands damleven.

Het boek is opgebouwd uit tien hoofdstukken, die gewijd zijn aan één decennium van de KNDB-geschiedenis. Met bijdragen van diverse auteurs in hun eigen stijl en gezien door hun eigen ‘bril.’ Het levert een keur op aan verhalen over uiteenlopende onderwerpen geïllustreerd met tal van foto’s uit die bewuste periode. Natuurlijk is daarbij niet voorbij gegaan aan toppers als Ton Sijbrands en Harm Wiersma, die naast het dammen ook buiten de wedstrijdzaal furore maken.

Sijbrands heeft de sport in ons land op de kaart gezet. ‘Uitzonderlijk talent, oorspronkelijke en creatieve geest en kleurrijk figuur’, schrijft Fred Ivens in het jubileumboek. Met zes wereldtitels en acht nationale titels was Leeuwarder Harm Wiersma nog succesvoller. Theo van der Hoek: ‘De verleiding is groot Harm met Johan Cruijff te vergelijken: twee charismatische wereldtoppers in hun sport, die vanaf de zijlijn (Telegraaf) aangeven waar het heen moet met hun sport.’

Henk Dilling heeft op fraaie wijze de excentrieke Jannes van der Wal, een Mozart uit Friesland, in het jubileumboek neergezet. ‘Wie zijn partijen naspeelt en analyseert realiseert zich opnieuw hoe briljant Van der Wal als dammer was.’ En wat te denken van het hoofdstuk ‘dammen in de Noordoostpolder.’ Zomaar enkele voorbeelden van verhalen, waardoor het jubileumboek een kleurrijk en lezenswaardig boek is geworden.

In het jubileumboek is ook plaats ingeruimd voor een hoofdstuk over damproblematiek en in het twaalfde en laatste hoofdstuk blikken een aantal auteurs vooruit naar het toekomstperspectief van de damsport in ons land. Verdwijnen zal het damspel niet; veranderen wel. Van der Hoek: ‘Over 25 jaar dammen we op een elektronisch bord met ingebouwde digitale klok en automatische zettenregistratie. Zodra een speler heeft verloren gaat er een rood lampje branden en is de partij afgelopen.’

* 100 jaar op 100 velden. Een eeuw dammen in Nederland. Uitgave van de KNDB met diverse auteurs.

Advertenties

Over Gerard Bos

Sportjournalist Friesch Dagblad www.desportjournalist.nl Twitter: @GerardBos

Geplaatst op 28 maart 2012, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: