COLUMN | 28e minuut, voor 28 slachtoffers

Ik kondigde het al aan in een eerder bericht: de sportcolumn van het Friesch Dagblad zou maandag gaan over het bijzondere initiatief van FC Eindhoven in het Jupiler League-duel met SC Cambuur. Voor de mensen die het nog niet hadden gelezen in de krant of op de website, ook hier. Dat had ik per slot van rekening beloofd. Hulde voor Eindhoven, hulde voor supporters van beide clubs. Leest u even mee?

Friesch Dagblad, maandag 19 maart 2012

De 28e minuut, voor 28 slachtoffers

Van de perstribune
Door Gerard Bos, sportredacteur

Vrijdagavond, 23.54 uur. Rijdend op de A50 richting Apeldoorn geef ik een tikje op het stuur: radiovolume, +1. Door de speakers schalt het fraaie geluid van de Engelse zangeres Birdy en haar ballad People help the people. Het doet me denken aan even eerder die avond, die 28e minuut van het duel tussen Eindhoven en Cambuur. Kippenvel.

Het was kort voor de aftrap toen de speaker van het Jan Louwers Stadion alle toeschouwers opriep om in de 28e minuut een minuut lang te applaudisseren ter nagedachtenis aan de 28 slachtoffers van het Belgische busongeluk in Zwitserland eerder die week.

FC Eindhoven deed dat bijzondere verzoek, omdat de club goede banden heeft met Lommel. In die plaats gingen veel van de verongelukte kinderen naar school.

Voorafgaand aan het duel hadden we het op de perstribune over de play-offs en het belang van een goed resultaat in Eindhoven. Tijdens het duel ging het over gemiste kansen, het geluk van Cambuur en het bij vlagen teleurstellende niveau van de wedstrijd.

Maar ach, binnenkant- of buitenkant-paal, 4-3-3 of 4-4-2, winst of verlies, play-offs of niet; het is allemaal maar relatief. En geloof mij: dat realiseren voetballers, supporters of journalisten zich ook heus. Maar soms sta je daar weer even extra bij stil. Zoals vrijdag in Eindhoven, in die 28e minuut.

Het hele stadion ging staan. Iedereen applaudisseerde. Een wave door het stadion wil nog wel eens eindigen bij een perstribune. Maar dit initiatief? Alle verslaggevers klapten mee. Natúúrlijk klapten we mee. En we kregen kippenvel.

Man, ik heb nog niet eens kinderen. Maar zoals bij ieder weldenkend mens gaat het nieuws over zo’n busongeluk ook bij mij door merg en been. Dan denk je: hoe moet het dan voelen als je zélf kinderen hebt? Of het ergste van alles: als een van die overleden kinderen de jouwe was, daar in die Belgische bus in die Zwitserse tunnel…

Terwijl de laatste klanken van Birdy’s mooie ballad wegvloeiden uit de ether,dacht ik in de auto aan al die ouders en andere nabestaanden van de 28 doden.

Zouden ze het weten? Dat er ergens in Nederland vrijdagavond in de 28e minuut van een eerstedivisiewedstrijd werd geapplaudisseerd voor de kids die zij voor altijd zullen moeten missen?

Vast niet. Maar het initiatief was er niet minder bijzonder om.

Hulde voor FC Eindhoven.

Hulde voor die 3182 mensen in het stadion die in 28e minuut allemaal meeklapten.

People help the people. Zangeres Birdy heeft helemaal gelijk.

* Reageren? Twitter: @GerardBos. Mail: sport@frieschdagblad.nl of via http://www.DeSportjournalist.nl

Advertenties

Over Gerard Bos

Sportjournalist Friesch Dagblad www.desportjournalist.nl Twitter: @GerardBos

Geplaatst op 20 maart 2012, in Columns, Friesch Dagblad, SC Cambuur en rest Jupiler League, Voetbal. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: