Wammes vs Zonderland: altijd wat in het turnen

Epke Zonderland is, zoals mijn vader zou zeggen, een ‘beste keardel’. En dat klopt. Meerdere verhalen maakte ik met hem de afgelopen jaren en altijd sprak ik dezelfde Lemster. Da’s al heel wat in de topsport, dat mensen zichzelf blijven. Het geldt voor Zonderland, wars van sterallures. Hij won een Europese titel, pakte zilveren medailles op WK’s, deed mee aan de Olympische Spelen en is het boegbeeld van de Nederlandse turnsport. Dat hij 30 uur per week traint en daarnaast ook nog een zware universitaire studie volgt, maakt het respect voor hem alleen maar groter.

Als Zonderland echter slecht presteert, schrijf je dat als volger ook. Mijzelf incluis. Objectiviteit heet dat. Kritisch zijn waar dat nodig en terecht is. Maar in alle objectiviteit kan ik als sportjournalist die ook turnverhalen schrijft, zeggen dat Zonderland natuurlijk naar de Spelen moet in Londen. En dus niet Jeffrey Wammes. Zelfs niet nu de rechter hem vandaag in het gelijk stelde in zijn zaak tegen de aanwijzing van Zonderland door gymnastiekbond KNGU.

De bond heeft er een potje van gemaakt. Dat klopt. Onduidelijke criteria, elkaar tegensprekende bondsmensen (voorzitter en topsportmanager), een te vroege aanwijzing van de Fries. Dat Wammes daartegen ageerde, kun je hem niet kwalijk nemen. Niks te verliezen, per slot van rekening. En procedureel had hij nog gelijk ook, zo blijkt uit de uitspraak. En zo is er altijd wat in het turnen.

Eén ding deed de bond wel goed: stellen dat de turner met de meeste kansen op een medaille naar Londen hoort te gaan. Leg de erelijsten naast elkaar en dan kom je maar tot één conclusie: Zonderland is de betere kandidaat.

Nu alleen nog even vormbehoud tonen. En dan mag een van de meest sympathieke topsporters van ons land ‘gewoon’ weer naar de Spelen. Hij zal terugkomen met goud, zeg ik nu alvast. In alle objectiviteit, ja.

Advertenties

Over Gerard Bos

Sportjournalist Friesch Dagblad www.desportjournalist.nl Twitter: @GerardBos

Geplaatst op 6 maart 2012, in Turnen en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: